Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlavní příčiny současného stavu a jedna z cest ke zvládnutí ekonomické krize

Co bylo hlavní příčinou současného stavu? Může za to jenom vláda? Trefně skutečné příčiny objasnil psycholog Dalibor Špok. Vedle toho se zde pokusím nastínit, jak by se dalo zvládnout blížící se  ekonomickou krizi.

Před měsícem jen velmi málo lidí věřilo, že by mohla být vyčerpána kapacita nemocnic, ať už co se týče počtu lůžek nebo personálu. A dnes probíhají přípravy na zřizování válečných polních nemocnic.
Roman Šmucler, jeden z hlavních propagátorů ponechání epidemie volnému průběhu, stále věří, že nemocnice mohou zvládnout nápor nemocných za předpokladu, že si udělají ve všem pořádek.
Je to zajímavá teorie, zvláště když přihlédneme ke skutečnosti, že v nemocnici, které je spoluvlastníkem, pořádek asi moc není, uvážíme-li jak velké množství lékařů a sester bylo nedávno obžalováno v souvislosti s mnohamilionovým podvodem ve vykazování zákroků.
Profesor Jaroslav Flegr jako jeden z mála neváhal a spočítal jaký může být průběh epidemie, pokud nic neuděláme.
Nezávisle na panu Flegrovi došel k podobným číslům i Vladimír Wagner (český vědec publikující spíše v odborných kruzích). Jejich výpočty byly poměrně přesné. Veřejnost na oba vědce však nevybíravě útočila a vyjadřovala silný nesouhlas. Pana Flegra mělo dokonce mnoho lidí za blázna.

Naučil jsem se věřit matematice již před delší dobou a bral jsem výpočty vždy vážně.
(Co je to exponenciální růst pochopí většina nezaujatých čtenářů třeba ze článku
https://www.nihilistanabalkonu.cz/l/covid-a-matematika-aneb-koho-poslouchat-a-koho-neposlouchat-v-casech-pandemie/  )
Matematika je totiž jedna z mála věcí, o které se lze v životě bezpečně opřít. Proč všichni výpočty pana Flegra a pana Wagnera pošlapovali? Za okamžik se k tomu dostaneme ...

Následovaly demonstrace proti nošení roušek. Nechápal jsem, kde se bere v lidech tolik hlouposti a pohrdání lidským životem. Z dat bylo jasné, co se může stát. Nepochopili to účastníci demonstrací, anebo jim to bylo úplně jedno?

Začal jsem tedy pátrat a nakonec jsem objevil článek od psychologa Dalibora Špoka, kde je jádro problému trochu osvětleno: https://psychologie.cz/covid-emocni-inteligence/
Podle něj zlehčování vážnosti epidemie není deficitem rozumu, ale deficitem emoční inteligence a dále jde o neschopnost srovnat si v hlavě hodnoty.

Většina lidí má dostatečnou mentální kapacitu na pochopení toho, co nám oba vědci vykreslili. Každý si dokážeme dát dohromady co se stane, když nemocnice přestanou zvládat přijímat nemocné, zvláště s přihlédnutím ke skutečnosti, kdy se data opírají o reálné situace v jiných zemích, a kdy je jasné, že virus je stále stejně nebezpečný a nijak nezeslábl.
Jenže lidem něco brání pohlédnout faktům do tváře.
A dokonce ani vláda nebyla schopná přijmout opatření, která jí navrhoval osvědčený počtář Pavel Řehák (ředitel pojišťovny). Poté, co se mu podařilo spočítat rizika první vlny, vypracoval také plán pro zvládnutí druhé vlny, jenže ten vláda zcela ignorovala. Chápete to? Já už to chápu.
Všichni se totiž podvědomě snaží vytěsnit epidemii ze života, podobně jako jsme vytěsnili smrt.
Je příjemnější tvářit se jakože se nic nemůže stát (i navzdory tvrdým datům), než přijmout realitu. Zlehčování vážnosti není důsledkem nízké úrovně myšlení (vždyť češi mají inteligenční kvocient v průměru kolem 100, což je čestný celosvětový průměr!), ale důsledkem nesnesitelnosti situace. Lidé si bohužel nepřipustí, že je epidemie vážná, dokud nezemře někdo z jejich blízkých, nebo se nepůjdou sami na vlastní oči podívat k nemocnicím na pohřební vozy.
Číslům věřit nebudou. Záběry z médií označí za účelové a manipulativní. Nebudou věřit ani na přicházející ekonomickou krizi – dokud nepřijdou o práci a nebudou schopni najít jinou.

K vytěsňování dochází mnoha způsoby. Vznikají i konspirační teorie, například, že epidemii řídí Bill Gates, a cílem je zredukovat počet obyvatel země o 15%.

Vytěsňování bohužel probouzí i morálně pokleslé nálady typu: "Nechme staré a nemocné zemřít, abychom zachránili ekonomiku."
Jenže potom, vážení, je už jen pár kroků k tomu, abyste poklesli na úroveň fašistů. Začnete-li se na epidemii dívat například jako na prostředek k "očištění světa od nemocných", kam následně až zajdete? Budete vraždit lidi s vrozenými vadami, mentálně retardované jedince, lidi s nižším IQ než 70?

Je těžké vzdát se svého pohodlí, ale jinak to nepůjde. Každá krize ale v sobě skrývá příležitosti.
Bude méně práce, vysoká nezaměstnanost, ale o to více času na sebevzdělávání. Kvůli šílenému vzdělávacímu systému máme však zaděláno na vážné problémy i v této sféře. Lidé se nebudou chtít vzdělávat, protože pod pojmem vzdělávání si dokáží představit pouze to, co sami zažili, tedy naše absurdní průplachové školství, kdy jediným cílem je získat formální potvrzení o završení studia.
O rozvíjení tvořivosti a skutečných vědomostí našemu školství bohužel moc nejde.
Největší šancí, jak zachránit hrozící úpadek společnosti, je masové sebevzdělávání ve všech technických oblastech (protože právě technika povznesla úroveň společnosti a stejně tak ji dokáže i zachránit).
Podporu státu nelze očekávat. Stát selhává a nejen v důsledku přebujelé byrokracie, ale dnes zejména kvůli populismu. Je nutné začít s tím sami na vlastní pěst.
Najít si informace jak se učit, jak funguje paměť, jak účinně získávat vědomosti a dovednosti, učit se rozvíjet kreativitu a využít pro začátek i zahraniční bezplatné odborné kurzy (například na www.edx.org). Videí a kvalitních učebnic je dnes již dostatek.
Vedle toho je nutné začít tlačit na vládu, aby přijala zákony umožňující přezkušování vědomostí bez nutnosti absolvovat formální studium.
Každý se může na něco specializovat. Není nutné nalévat si do hlav celé obory. (Na to je čas v klidných dobách, ale ne když nám začíná téci do bot.) Expertní přezkušování znalostí na půdě technických univerzit by přirozeně bylo zpoplatněné, ale měly by z toho užitek všechny zúčastněné strany.

Když jde do tuhého, lidé se dokáží vzchopit. Ale musí se jim umožnit jejich přirozenou tvořivost projevit. Potřebujeme nutně probudit technické odborníky, specialisty, vynálezce, podnikatele, tvořivce. Potřebujeme, aby stát alespoň přestal házet klacky pod nohy svým občanům, jinak nechci ani domýšlet, jak to může dopadnout. Politická uskupení, která se budou snažit v příštích volbách nahradit pana Babiše a jeho poskoky, by měla ve svém předvolebním snažení myslet zejména na zdroje příjmů státu – tedy na to, jak umožnit podnikání a jak podpořit masivně celoživotní vzdělávání.
To poslední, na co by měl každý v těžké době pomyslet, je únik k zábavě, k drogám, alkoholu, gamblerství, demonstracím a podobným neproduktivním činnostem. Zatím vše jede setrvačností jakoby v normálu, ale během pár měsíců nastane složité období, kdy se existenční problémy budou lidé snažit řešit iracionálními způsoby. Měli bychom se začít připravovat již dnes a sice tak, že budeme v mnohem větší míře používat rozum a lépe vnímat své emoce.

Autor: Dominik Březina | čtvrtek 22.10.2020 20:08 | karma článku: 0 | přečteno: 336x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Nejvíce mé zájmy přesahují do těchto oblastí: věda, výzkum, podnikání, filozofie, psychologie, technika, kosmologie a zejména školství.

Seznam rubrik